Energiefacturen blijven fors stijgen

Contracten gemiddeld 36 procent duurder dan in december

De meeste mensen die deze maand een voorschotfactuur voor gas en elektriciteit in de bus krijgen, betalen daarvoor gemiddeld ruim 36 procent meer dan in december. Dat blijkt uit een berekening van VRT NWS, waarbij ze alle energiecontracten onder de loep namen. Na een eerste forse stijging vorig najaar, stijgen de prijzen nu zo mogelijk nog forser. En beterschap lijkt niet meteen in zicht. Voor elektriciteit betaal je gemiddeld 25 procent meer dan december 2021.

Een gascontract voor een gemiddeld gezin bedroeg in december 2021 zo’n 2.465 euro op jaarbasis. Hetzelfde contract bedraagt in januari 2022 gemiddeld ca. 3.645 euro, een verschil van zowat 1.180 euro per jaar. Dat is dus bijna 48 procent hoger dan in december. Bij sommige leveranciers komt er op de gasfactuur in één klap zelfs bijna 70 procent bij. Er zijn gezinnen die hun jaarlijkse energierekening met 2.000 euro zien stijgen.

Bron: VTR NWS

Hoe kan u op uw elektriciteitsfactuur besparen?

Met een eenvoudige fotovoltaïsche installatie bespaart u al meer dan 50 % op uw energiefactuur, met een thuisbatterij tot meer dan 70%.

De voorbije 10 jaar is de markt van de zonnepanelen en thuisbatterijen sterk geëvolueerd. Er zijn meer fabrikanten op de markt gekomen en de technologische vooruitgang heeft voor nieuwe meer performante zonnecellen en opslagsystemen gezorgd. Dat alles heeft ertoe geleid dat de aankoopprijs van een installatie vandaag nog maar een vijfde kost van wat u 10 jaar geleden betaald zou hebben.

Bovendien geeft Vlaanderen in 2022 graag een duwtje in de rug. Bespaar tot 40% van de aankoopprijs op zonnepanelen en een thuisbatterij, met een maximale besparing van 1.500€ op zonnepanelen en 1.725€ op batterijen. Met laadstations kunt u bovendien profiteren van een belastingvermindering van 45% met een maximum van 1.500€.

Naast de subsidies is het natuurlijk van belang dat u weet hoeveel u kan besparen. We nemen de proef op de som met een installatie met een jaarlijkse zonneproductie van 3.850 Wp en een thuisbatterij van 5 kWh.

Momenteel kunt u nog profiteren van onze promoties.

Hoe kan u op uw gasfactuur besparen?

Een van de meest performante en energiezuinige systemen op de markt is de warmtepomp. Een woning met een hybride warmtepomp verbruikt gemiddeld bijna 70% minder gas dan een woning met alleen een traditionele cv-ketel op aardgas. Warmtepompen halen 75 % van hun energiebehoefte voor verwarming en warmwaterproductie gewoonweg uit de natuur.

Beschikt u over een kleiner budget? Met een warmtepompboiler of een warmtepomp-airco systeem is ook snel voordeel te halen. Een bijkomend voordeel van de warmtepomp-airco is dat u uw huis in de winter warm houdt en in de zomer aangenaam fris. Maar ook met de vervanging van de oude ketel door een condensatieketel is veel winst te maken. U kunt uw rendement nog verhogen met een zonneboiler die van 60 tot 80 % van uw warm water kan voorzien.

Kti-Wti is erkend installateur van vooraanstaande merken als Vaillant, Daikin, Viessmann, Junkers en Buderus. Met meer dan 30 jaar ervaring helpt Kti-Wti u bij de keuze van de beste oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Doe uw voordeel met onze promoties